18-05-'17

23 juni: open discussie “Can Human Rights Help Schools?”

“Can Human Rights Help Schools?”

An Open Discussion among Practitioners and Researchers

The public is warmly invited to engage in a lively discussion about if and how human rights standards can strengthen citizenship education and social integration as called for by Dutch law.

Researchers, practitioners and civil society organization members will share experiences and views from the perspectives of classroom practice, curriculum, teacher training and partnerships between schools and outside agencies. How can these strategies promote inclusion and active participation in Dutch society today? How might European and international human rights values and norms guide us in these efforts?

Panelists will include faculty from Utrecht University, College voor de Rechten van de Mens, the Peaceable Schools initiative, Amnesty International, the Anne Frank House, UNICEF-Netherlands and Critical Mass (NGO).

Please come with ideas and be open to discussion! This event is open to the public .

Date and Location: Friday, 23 June, 14:00 – 16:30 Grote Vergaderzaal, Utrecht University Museum, Lange Nieuwstraat 106. Light refreshments will be served beginning at 14:00. Program begins at 14:30.

Registration: please send an email to UGlobe@uu.nl

12-04-'17

(English) New edition Netherlands Quarterly of Human Rights now online!

De nieuwe editie van the Netherlands Quarterly of Human Rights staat nu online bij: http://nqhr.sagepub.com. Dit is de eerste editie bij de nieuwe uitgever van de NQHR: SAGE.

In deze editie onder andere:

• Column door Lionel Veer over zijn periode als Nederlandse Mensenrechtenambassadeur;
  • Artikel over “Access to Justice in the European Convention on Human Rights” door Janneke Gerards en Lize Glas.
  • Artikel over “Systematic Integration Between Climate Change and Human Rights in International Law?” door Ottavio Quirio.
  • Artikel over “Human Rights of North Korean Migrant Workers” door Yejoon Rim.

28-03-'17

Programma workshop 5 april: Human Rights and Vulnerability

Op 5 april 2017 organiseerst het SIM in het kader van het FRAME project een workshop over mensenrechten en het concept van kwetsbaarheid. De workshop zal in het Engels plaatsvinden.

Het programma is hier.

Datum: 5 April 2017
Locatie: Raadzaal, Achter Sint Pieter 200, Utrecht
Tijd: 9.00- 17.00
Registratie: de workshop is open voor publiek. Registreren kan door een email te sturen naar secretariaat.ier@uu.nl

20-03-'17

Seminar 8 juni: Transitional Justice, Social Justice, and Human Rights

Samen met het Focusgebied Cultures, Citizenship, and Human Rights en het Montaigne Centrum voor Rechtspleging en Conflictoplossing, organiseert SIM een Engels-talig seminar over  ‘Transitional Justice, Social Justice, and Human Rights‘. Het programma is hier te lezen. U kunt zich registreren voor het seminar door een email te sturen naar Karolina Aksamitowska (k.j.aksamitowska@uu.nl).Transitional Justice Seminar_update

Datum: 8 Juni 2017
Locatie: Raadzaal, Achter Sint Pieter 200, Utrecht
Tijd: 9.00- 17.00

20-02-'17

Barbara Oomen ontvangt NWO VICI beurs

SIM is feliciteert SIM fellow professor Barbara Oomen met het behalen van de prestigieuze NWO VICI Beurs. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland . Met de beurs kunnen de wetenschappers de komende vijf jaar een eigen vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opbouwen. De titel van Barbara’s onderzoek is: Grenzeloos gastvrij: lokale overheden en de mensenrechten van vluchtelingen in Europa.

Internationale mensenrechten en lokale overheden. De vluchtelingencrisis vraagt veel van steden, die verbazingwekkend verschillend reageren. Daarom onderzoeken wij de betekenis van mensenrechten voor de wijze waarop Europese steden vluchtelingen verwelkomen en integreren. Juridisch, in de praktijk en in het lokale debat. Dit versterkt deze processen, en de waarde van mensenrechten.