Over ons

SIM is het expertisecentrum voor onderzoek en onderwijs op het gebied van mensenrechten van de Universiteit Utrecht.

Het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten (SIM) biedt internationaal georiënteerd onderwijs, voert interdisciplinair onderzoek uit en organiseert vele activiteiten op het gebied van de rechten van de mens.

Geschiedenis

In 1981 opgericht als onderzoeksondersteuning voor een groep Nederlandse mensenrechtenorganisaties, is het SIM steeds meer geïntegreerd in de Universiteit Utrecht. Het SIM heeft aan de wieg gestaan van de landelijke Onderzoeksschool Rechten van de Mens en het internationale tijdschrift de Netherlands Quarterly of Human Rights. Bekende onderzoekers die het SIM hebben geleid zijn Hans Thoolen, Manfred Nowak, Peter Baehr, Kees Flinterman en Jenny Goldschmidt. De huidige directeur is Antoine Buyse. Met een rijke traditie en oog voor de mensenrechtelijke ontwikkelingen van het heden en de toekomst, is het SIM een toonaangevend academisch mensenrechteninstituut en de thuisbasis is voor een energieke, interdisciplinaire en internationale groep onderzoekers, docenten, en promovendi.

Onderzoek

Mensenrechtelijk onderzoek is een geïntegreerd onderdeel van de vijf onderzoeksprogramma’s van het departement rechtsgeleerdheid, van het universitaire focusprogramma ‘Cultures, Citizenship and Human Rights‘ en van het universitaire strategische thema ‘Institutions of an Open Society’. Transitional justice, regionale mensenrechtensystemen (o.a. het EVRM), mensenrechten in en na situaties van gewapend conflict, en de samenhang met internationaal en Europees recht behoren tot onze kernexpertise. Kijk hier voor een overzicht van lopende onderzoeksprojecten.

Onderwijs

Het SIM verzorgt mensenrechtelijk onderwijs binnen de Bachelor Rechtsgeleerdheid en aan University College Utrecht. Daarnaast coördineert het SIM de Mensenrechten specialisatie binnen de LL.M. Public International Law en neemt het deel aan de Utrechtse MA Conflict Studies and Human Rights en de prestigieuze Europese MA Human Rights and Democratisation in Venetië. Kijk hier voor een volledig overzicht van onze onderwijsactiviteiten.

Documentatie

Het SIM heeft vele jaren systematisch via full-text databases de volledige tekst toegankelijk en doorzoekbaar gemaakt van mensenrechtelijke verdragen, jurisprudentie, general comments en concluding observations van de Verenigde Naties. Vanaf 2015 zijn de databases beschikbaar op de website van de VN.

Honoraire en emeriti hoogleraren en onderzoekers

Een aantal bekende mensenrechtenonderzoekers zijn als honorair of emeritus hoogleraar of onderzoeker nog steeds verbonden aan en actief voor het SIM:

Netwerken

Het SIM is een actieve deelnemer in een aantal toonaangevende nationale en internationale netwerken op het gebied van mensenrechten: de Onderzoeksschool Rechten van de Mens, de Association of Human Rights Institutes en European Inter-University Centre for Human Rights and Democratisation. Kijk hier voor meer informatie.

 
Delen: